Когато светлината продава.

Доказано е, че подходящото и качествено осветление  в търговските обекти също стимулира продажбите. Светлината не само влияе върху цялостната атмосфера и обстановка в магазина, но и върху начина, по който купувачите възприемат предлаганите продукти.

 

Правилно подбраното осветление е един от ключовите фактори, влияещи  на продажбите. Но как можете да разберете кое е правилното решение за Вашия магазин?

 

В тази статия ще Ви запознаем с основните типове интериорно осветление, както и с понятията за ‘цветна температура’, ‘индекс на цветопредаване’ и ‘осветеност’.

 

Три са основните типове интериорно осветление, което е подходящо за търговски обекти, според техните цели:

  • – Основно осветление

  • – Акцентно осветление

  • – Декоративно осветление

 

Основното осветление се използва за осигуряване на равномерна светлина в пространството. Този тип осветление е най-подходящ за създаване на комфортна атмосфера, която подчертава цялостната визия на търговския обект. Осветителните тела, монтирани на тавана като луни за вграждане, тела за открит монтаж и осветители на тоководещи шини се считат за правилните решения при подобен тип осветление.

 

Акцентното осветление насочва вниманието на купувачите върху определени зони и продукти. Чудесна опция за осветяване на рафтове и витрини е осветлението, интегрирано в самите мебели, когато продуктите са изложени в подобна експозиция, като бижутерия, козметика, аксесоари и други.

Светлинен акцент може да се постигне и с насочено осветление тип спот, монтирано на тавана, като най-удачно е да се използват тоководещи шини с прожектори, които правят възможно различното сцениране на светлината за всеки конкретен случай на позициониране на стоката. Този вариант е идеален за обекти като модни бутици, супермаркети, които искат да акцентират върху актуалните си промоционални продукти и т.н.

 

Декоративното осветление е допълнителен аксесоар към интериора и чудесен избор, когато искате да внесете чар и настроение в даден магазин или конкретна зона. Полилеи, пендели, стоящи или настолни лампи, както и светлинни декорации или инсталации са най-често използваното декоративно осветление за постигане на конкретен ефект в цялостния дизайн.

 

А сега да поговорим малко за ‘цветна температура’, ‘индекс на цветопредаване’ и ‘осветеност’.

 

Цветната температура (Келвин)  в съвременното LED осветление е от 2700К до 6500К. Правилният избор, с който ще осветите продуктите е ключов за възприятието им от купувачите. Поради тази причина световните производители на LED модули имат голям набор от различни като цветна температура светлоизточници, специализирани за подчертаване на най разнообразни продукти като цветовете при тъкани и материали в модната индустрия, бижута, хранителни продукти и т.н.

 

Важен е и индексът на цветопредаване (CRI или Ra) на изкуственото осветление, който доближава максимално цетовете на стоките до реалните такива, каквито ще са и на естествена дневна светлина. Правилният индекс на цветопредаване за търговски обекти е CRI или Ra >90.

 

И не на последно място в комбинация с правилната цветна температура (K) и високият индекс на цветопредаване (CRI, Ra)  е правилната осветеност (lux, lx) за всеки конкретен обект.

 

Надяваме се тази статия да Ви е помогнала да се ориентирате за това, кое е точното решение за Вашия бизнес.

Ако все още не сте сигурни какво е най-подходящо за Вас, свържете се с нас за безплатна консултация от нашите експерти: https://ikis-light.com/kontakti/