Светлината, която ще следваме през 2024-та.

Като един от основните елементи на интериорния и екстериорния дизайн, осветлението е важна част от навлизащите тенденции в двете индустрии всяка година.

 

След спирането на производството на светлоизточници с нажежаема жичка, последвано и от луминисцентните лампи миналата година, осветителните тела с LED ( Light Emitting Diode) заемат първа позиция. Тяхното предимство е значително по-дълъг живот, по-ниска енергийна консумация и минимално отделяне на топлина. Освен това, позволяват достатъчна компактност и гъвкавост в дизайна, увеличавайки възможностите за приложение и интегриране в различни обстановки.

 

Точно чрез светлината едно помещение може да създаде желаната атмосфера и да контролира настроението, нагласата и благосъстоянието на хората, които го обитават и посещават. Затова е важно да сме подготвени за промените в осветителната технология и дизайн и да се адаптираме към новите възприятия за стил и функционалност.

 

Енергийна ефективност и интелигентно осветление 

 

И през тази година светът ще се стреми да реализира икономия на електроенергия като в сферата на осветлението това е свързано с използването основно на LED светлоизточници и разбира се тяхното управление. Интегрирането на интелигентно осветление ще става все по препочитан компонент от страна на потребителите и почти задължителна част от всеки проект. С интелигентното осветление ще имаме повече контрол над това как разпределяме светлината и нейния интензитет. Това ще има основна роля не само в удобството, настроението и комфорта в едно помещение, но и в спестяването на енергия.

В основата на управляемото осветление е регулирането на силата на светлината в реално време съобразно интериора, цялостната среда и предпочитанията за атмосфера и обстановка. Към това влиза и адаптацията към времето на деня, така че да се постига оптимален комфорт. Динамичните осветителни системи ще бъдат ключови за пространства, които целят да създадат условия за концентрация по време на работа или учене – коуъркинг пространства, офиси, библиотеки и кафенета. Също ще продължат да навлизат в домашна обстановка за по-голям уют, както и от съображения за по-голям контрол над енергийната консумация.

 

 

Осветление, съобразено с човека (Human centric light)

 

Тенденцията осветлението да се адаптира към ежедневните човешки навици и циркадни ритми също се засилва. Това засяга спектрите на интензитет на светлината през целия ден, така че да предразполага тялото ни към продуктивност, концентрация или почивка.

Очаква се ритъма и навиците на човека да са основната движеща сила за решенията свързани с осветлението на лични и обществени помещения.

 

 

Архитектурно и акцентно осветление

 

Архитектурното осветление има за цел да подчертае характеристиката и спецификите на екстериорния и интериорния дизайн. Това отново спомага за по-стабилен контрол над атмосферата и настроението и пряко засяга естетиката на пространството.

Използването на светлината по начин, който подчертава елементите от пространството, които искате да изпъкнат или просто светлинни картини могат да доведат до по-приятна обстановка, подчертаване на важни детайли, насочване на фокуса и предразполагане на посетителите.

 

 

 

 

Персонализирани осветителни тела

 

Функционалността на осветителните тела се превръща не просто в нещо желателно, а напълно задължително. Редом с това, уникалността и съобразената с интериора и екстериора форма стават все по-централни елементи в избора на осветително тяло както за дома, така и за бизнеса.

Личният почерк и детайл ще допринасят все повече за необикновено излъчване и естетически изпипана атмосфера във всеки тип пространство.

 

 

 

Минимализъм и “невидима” светлина

 

Господството на минимализма в дизайна отдавна не е новост. Това се отразява директно и върху осветителната индустрия. Тенденциите за “невидимо” или скрито осветление, което гладко се слива с интериора и архитектурните елементи растат в домашна и в бизнес среда.

Със сигурност сте забелязали все повече вградени светлинни елементи, Това дава не само елегантност и усещане за минимализъм, а и практичност и спестено пространство.

Това не значи, че декоративните и артистични осветителни тела излязат от употреба, а че ще започнат да работят в тандем с тази нова тенденция.

 

 

 

Новата технология Li-Fi

 

Напредъкът в дигитализацията и развитието на смарт решенията набират скорост и индустрията влиза в ера, в която LED осветителите играят по-голяма роля от това просто да осветяват дадено пространство. Li-Fi (Light Fidelity) е двупосочна, високоскоростна и напълно безжична мрежова комуникационна технология, подобна на Wi-Fi. От технологична гледна точка, светлината ще започне да извършва повече функции от това да създава атмосфера и да ни дава правилната видимост и фокус. Стремежът към все по-бързия и ефективен пренос на данни ще доведе и до напредването на Li-Fi технологията, която превръща видимата светлина в преносител на информация. Освен това, теоретично може го прави със скорост надвишаваща Wi-Fi технологията и с по-голяма сигурност, което би могло да се отрази значително на градската инфраструктура и дигиталната екосистема.

 

 

Нашият екип има над 25 години опит в дизайна, изработката и инсталацията на осветителни тела и ще се радва да помогне на вашият бизнес да заблести още по-ярко.

 

Регистрирайте се в сайта ни и се възползвайте от 35% намаление на всички продукти Zambelis Lights: https://store.ikis-light.com/login?create_account=1