IKIS Light като част от изложението Light + Building 2024.

Между 3 и 8 март, във Франкфурт се проведе най-голямото търговско изложение за осветление, архитектура, дизайн и технологии на сгради в света. Light + Building се случва на всеки две години и през 2024 отново се съчета с фестивала за дизайн и изкуство на осветлението Luminale, който включва инсталации и представления в цял Франкфурт и околността.

 

Ние, от IKIS Light, имахме удоволствието да бъдем част от посетителите тази година. В тази статия ще ви разкажем за изложението и нашите впечатления.

 

Light + Building 2024

Light + Building 2024 включи над 2000 изложителя от светлинната индустрия от цял свят. Credit: Messe Frankfurt GmbH

 

Изложението Light + Building е събитието, на което най-новите тенденции за осветление, технологии и дизайн в областта на архитектурата и строителството се определят и обсъждат обстойно. През 2024 Light + Building събра над 2000 изложителя, повечето от които интернационални, и привлече над 150 000 посетителя в рамките на 6-те дни продължителност.

 

Целят Франкфурт (и околността) отбеляза развитието на осветителната индустрия със зашеметяващи инсталации и живи представления, а Light + Building прие мотото Be Electrified (електрифицирай се).

 

Освен изложенията на водещи имена от осветителната индустрия, форумът беше наситен с обогатяващи лекции на важни за индустрията теми, възможности за нетуъркинг и полезни запознанства и церемония с награди.

 

Защо Light + Building е важно

Light + Building обърна внимание на всякакви видове осветление, включително и на декоративното такова. Credit: Messe Frankfurt GmbH

 

Съвременните и модерни сгради са интелигентни, свързани и енергоефективни. В основата на всичко това е  осветлението в тях.

 

Осветителната индустрия е длъжна да намира начини да бъде по-енергоефективна и еко, да намалява вредните емисии и енергийната консумация на сградата, без да компенсира за това с качество на дизайна или пък с достъпността си. Това може да ни помогне да достигнем световните цели за контрол над климатичните промени.

 

Енергийната консумация и намирането на начини осветлението да става все по-екосъобразно бяха основни теми на Light + Building. Credit: Messe Frankfurt GmbH

 

Осветлението и технологичната експертиза вървят ръка за ръка. Точно експерите в индустрията са тези, които намират начини да помогнат за развитието й и ориентират потребителите в новите тенденции.

 

Light + Building 2024 беше сборен пункт за експерти от цял свят и помогна да направим значителна крачка към бъдещето на индустрията. Организаторите го казаха най-добре:

 

“Вашата експертиза е осветлението. Нашата е да насочваме прожекторите към вас. Затова сме перфектни заедно.”

 

Основните теми на Light + Building 2024

 

Light + Building 2024 имаше три отправни теми – устойчивост, свързаност, Работа + Живот. Credit: Messe Frankfurt GmbH

 

Основните тема на Light + Building покриват най-важните тенденции и новости в областта на осветлението и функционалността на модерните сгради. Всичко това се променя постоянно и това, което ни е познато днес, може да е съвсем различно утре. Точно затова осветителната индустрия трябва да се адаптира и нагажда към изискванията и условията на съвремието.

 

– Устойчивост

 

Темата на устойчивостта засегна осветителните системи и методи, които правят строителния сектор по икономически и енергийно ефективен. Това включва засилено интегриране на зелена енергия, по-добро менажиране на енергийната консумация, по-ниски вредни емисии и използване на рециклируеми материали.

Устойчивостта е силно зависима от въвеждането на по-енергоефективни осветителни тела с по-дълъг живот. Credit: Messe Frankfurt GmbH

 

За нас, движеща сила остава усиленото интегриране на енергоефективни осветителни тела със значително по-ниска енергийна консумация, възможност за рециклиране и по-дълъг живот.“Пестенето на ресурси, намаляването на вредни емисии, кръговата икономика и климатичната устойчивост имат значително по-голямо значение и важност от колкото имаха преди пет или десет години.”  
Сподели Nefeli Mavroeidi от Werner Sobek Green Technologies в интервю за събитието.

 

– Свързаност


Темата на свързаността също засегна ефективното използване на ресурси. Свързаността се отнесе и към различните аспекти на smart дома и smart сградата от технологична и енергийна гледна точка. Също бе приложена и към обмена на информация, който вече в възможен и посредством светлината, благодарение на Li-Fi (light fidelity) технологията.
Светлината е основна и за свързаността на потребителите и помещенията, както и за комфорта, сигурността и безопасността в една сграда.

Светлината е един от основните фактори за цялостното излъчване на едно помещение. Credit: Messe Frankfurt GmbH

 

– Работа + Живот


Темата Работа + Живот засегна променящите се динамика и изисквания за подвижността на модерния човек и за условията, в които работим и живеем днес. Всичко това беше пряко отнесено към контекста на градската среда и модерните сгради – работата от вкъщи, както и тази от офиса се случва в сграда, в която комфортът и условията за концентрация са пряко повлияни от осветлението.

 

Светлината може да ни помогне както да се фокусираме по-добре, така и да се отпуснем повече. Credit: Messe Frankfurt GmbH

 

Специално внимание се обърна на иновативните технологии за осветление и новите тенденции за дизайн на осветителни тела, които са ключови за бъдещето на работните ни условия, както и тези за пълноценна почивка. Едно от основните послания на Light + Building 2024 беше, че “светлината влияе на възприятията на човек, изгражда среда и осигурява атмосфера спрямо индивидуалните нужди на човек”.

 

Нашите впечатления

 

Благодарни сме за възможността да присъстваме на Light + Building 2024 и се надяваме да сме там отново през 2026. Credit: Messe Frankfurt GmbH

 

Освен гореспоменатите теми, Light + Building 2024 ни даде изключително полезна информация за навлизащите тенденции в осветителната индустрия, за дизайна на осветителни тела, архитектурните особености, към които да се адаптираме и техническите промени в индустрията. Успяхме също да се запознаем с други експерти от индустрията, да обменим информация, вдъхновение и контакти и истински да се заредим с още повече желание, мотивация и идеи за работата си.

 

Ще се радваме да използваме експертизата и опита си, за да помогнем на следващият Ви проект да достигне пълния си потенциал. Свържете се с нашият екип тук или посетете шоурума ни на бул. “България” 88 и заедно ще Ви помогнем да заблестите още по-ярко.